Wat is bijtelling?

Bijtelling is een belasting die in Nederland wordt geheven op het privégebruik van een zakelijke auto. Wanneer je een auto van de zaak hebt en deze ook privé gebruikt, moet je een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen optellen. Dit bedrag wordt vervolgens belast volgens de inkomstenbelasting.

 

Bijtelling in 2025: Wat verandert er?

In 2025 zijn er enkele belangrijke veranderingen in de bijtellingsregels, vooral voor elektrische voertuigen (EV's). Deze veranderingen zijn bedoeld om de overgang naar duurzame mobiliteit te stimuleren, maar ook om de belastingvoordelen geleidelijk af te bouwen.

 

Verhoging van bijtellingspercentages

Voor volledig elektrische auto's stijgt het bijtellingspercentage in 2025 van 16% naar 17% over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde[1][2]. Voor het bedrag boven de €30.000 blijft het percentage 22%[1]. Dit is het laatste jaar waarin EV's een lager bijtellingspercentage hebben; vanaf 2026 wordt het percentage voor alle auto's gelijkgetrokken op 22%[1].

 

Nieuwe belastingschijven

Vanaf 2025 worden de belastingschijven opnieuw aangepast. Er komen weer drie schijven met bijbehorende inkomensgrenzen en belastingtarieven[1]. Dit kan invloed hebben op hoeveel belasting je uiteindelijk betaalt, afhankelijk van je totale inkomen.

 

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Ook de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's verandert. Vanaf 2025 betalen eigenaren van emissieloze auto's 25% van het reguliere tarief[2]. Dit percentage zal de komende jaren geleidelijk stijgen tot 100% in 2030[2].

 

Uitzonderingen en regelingen

Er blijven enkele uitzonderingen en speciale regelingen van kracht:

  • Youngtimer-regeling: Voor auto's ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde.
  • Kilometeradministratie: Als je kunt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt met de zakelijke auto, hoef je geen bijtelling te betalen.

Tips om bijtelling te minimaliseren

  1. Kies voor een elektrische auto: Hoewel de bijtelling stijgt, blijft deze voor EV's in 2025 nog steeds lager dan voor brandstofauto's.
  2. Houd een sluitende kilometeradministratie bij: Zorg ervoor dat je nauwkeurig bijhoudt hoeveel kilometers je privé rijdt om onder de 500 kilometer per jaar te blijven.
  3. Overweeg een youngtimer: Als je een auto van 15 jaar of ouder kiest, kan de bijtelling aanzienlijk lager uitvallen.

Conclusie

De veranderingen in de bijtellingsregels voor 2025 zijn een stap richting een duurzamere toekomst, maar ze betekenen ook dat de belastingvoordelen voor elektrische auto's geleidelijk worden afgebouwd. Door goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels en mogelijkheden, kun je slimme keuzes maken om de bijtelling te minimaliseren.

Heb je nog specifieke vragen over bijtelling of andere fiscale veranderingen in 2025? Neem dan gerust contact met ons op.

 

[1]: Autoblog.nl [2]: Blankert Shortlease

Alles wat je moet weten over de bijtelling
 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.